måndag 13 september 2010

VAL 2010


På söndag den 19 september är det val igen, om nu någon har missat detta faktum. Om verklighetens folk nu tar sig tid och sätter sig ner vid köksbordet och bläddrar igenom alla de valbroschyrer som dumpats i brevlådorna, är det kanske lätt hänt att man blir så smått apatisk vid en första anblick.
För vem ska man tro på?
Och vem kan man lita på?

Här kommer första hjälpen för den villrådige och den fokuserar inte på rikspolitiken utan på vad partierna i Örkelljunga har på sina mer lokala eller kommunala program. Man kan ju konstatera att i väldigt många frågor har partierna ganska likartade åsikter. Det intressanta är att vaska fram sådant som sticker ut lite från det förväntade.

Ogräs på Kungsvägen
Och då kan vi ju börja med Folkpartiet som på sin lokala ”kravlista” som första punkt har: ”Bort med ogräs och buskörning från kommunens gator och torg”. Det är ju helt sensationellt bra! Vem kunde tro detta om (FP)?

Punkt 4 är också intressant: ”Fortsätt utvecklingen av Örkelljungas centrum. Gör om Engens gamla fabrikslokal till galleria och allaktivitetshus som är öppet för alla.” Först tänker man kanske att allaktivitetshus låter lite flummigt och lite väl mycket proggigt 70-tal, men ja, varför inte… Idén är kanske inte så dum vid närmare eftertanke och nog något som man skulle kunna vidareutveckla. Nu är det väl inte så att kommunen äger den här fastigheten och utifrån verkar här ju finnas enorma ytor att fylla. En galleria känns mer tveksamt. Nej, ska man få verklighetens folk att besöka Örkelljunga Centrum vill det nog till lite mer radikala grepp. Kunde man få Boris på Gekås i Ullared att öppna filial i Engens gamla fabrikslokal och sen tillsätta Morgan som butiksföreståndare, då skulle det verkligen hända något! Örkelljunga skulle översvämmas av överviktiga shopaholics. Är det någon som minns Galne Gunnar förresten? Ja, det behövs nog någon ”galenpanna” (i positivt bemärkelse) i kommunledningen, som tänker högt och fritt. Allt för att få fart på den här öde kommunen.


Ett annat parti som något oväntat visar framfötterna är socialdemokraterna.
I en av sina många broschyrer visar man verklig sjukdomsinsikt om den långsamt döende patienten (Örkelljunga kommun). Det är pang på rödbetan på direkten: ”Butiksdöden är ett faktum i Örkelljunga. Vi ser nu att affärer stänger och de tomma lokalerna blir till föreningar eller bostäder.”
Här ser vi några exempel på detta:

I denna fastighet på Stockholmsvägen (vänstra bilden) fanns två butikslokaler som nu blivit bostäder. I den här vitmålade fastigheten på Hallandsvägen (högra bilden) fanns affärslokaler på bottenvåningen som blivit till lägenheter. Och i den gröna byggnaden låg tidigare Asklunds Elektriska. Här har nu PRO flyttat in. Pensionärerna är Örkelljungas framtid!
Det finns en hel del öde butikslokaler i byn.

Den här f.d. skoaffären i denna sjabbiga fastighet mitt i centrum stod tom under flera år tills den blev loppisbutik. Nu är den tom igen.

Om vi går vidare i valprogrammet så konstaterar (S) att: ”… fler använder Väla och Familia som ett utflyktsmål. Vilket är helt förståeligt!” Javisst är det så, för vill man träffa örkelljungabor så är chansen större på Väla än i Örkelljungas öde centrum.


Man anser också att Örkelljunga har ett unikt bra läge vid E4.an, men att varken stora eller små företag tar chansen att etablera sig. Orsaken är usel marknadsföring. Man sluggar vidare och påpekar att stora markområden står obebeyggda. ”Det krävs politisk vilja, handlingskraft och ansvarstagande för att utveckla ett samhälle.” Ja, så ska det låta. Det är ord och inga visor. Det är ju faktiskt lite ruter i örkelljungasåssarna (även om nu RUT(er)-avdraget ska avskaffas).
Ja, man sticker ut hakan ordentligt, men om man sen har det rätta receptet för den sjuke patienten är väl mer tveksamt. (S) kanske skulle låta den där farmaceuten vara med så att medicinen ges i rätt dos och är utan skadliga biverkningar.
En annan iakttagelse man kan göra är att tidningen Skånska Socialdemokraten lyckats gömma undan kamrat Mona Stalin till näst sista sidan. Fast å andra sidan är det kanske där hon hör hemma…

Moderaternas valbroschyr är kanske den mest påkostade och flashiga, med en förföriskt vacker bild på förstasidan från den nyanlagda vandringsleden genom Pinnå-reservatet. Annars känns moderaternas valprogram för Örkelljunga ganska avslaget och självgodheten lyser igenom. Det som sticker ut allra mest är kommunalrådets mage på den här stora bilden på sidan två.
Nu var det så här att när det här gruppfotot togs hade kommunalrådet just ätit lunch och då beställt in en dubbel portion kålpudding med Xtra Allt. Det är därför som magen verkar liksom helt uppsvullen. Strax efter det att bilden togs brakade helvetet lös, när det uppstod kraftig gasbildning i kommunalrådets mag- tarmkanal och hon fyrade av den ena rökaren i krysset efter den andra. Hennes moderata medkandidater flydde i panik. En förbipasserande trodde att det var ett muhammedanskt terrorangrepp på gång och larmade polis och räddningstjänst. När de käcka grabbarna anlände med blinkande blåljus (OBS! inte rödgrönt), var det gasmask på som gällde. Kommunalrådet återhämtade sig dock snabbt och återvände småpruttande till sin tron på kommunhuset.

Övriga partiers valmaterial känns betydligt mesigare och förutsägbart och förbigås därför med största möjliga tystnad. Enda undantaget skulle i så fall vara stollarna i Skånepartiet. Säga vad man vill om deras valprogram, men här finns ju i alla fall några små stänk av (ofrivillig) humor.

Efter den här genomgången bör det nu stå klart för den tidigare osäkre och förvirrade väljaren hur han eller hon ska rösta på söndag:

Ge oss Örkelljunga tillbaka!


Rösta på GÖSTA!                   


                              Örkelljungapartiet


Ja, så får det bli. Det finns alltså bara ett alternativ på söndag: att bege sig till vallokalen och sen kryssa Gösta Mysterioso på Örkelljungapartiets kandidatlista till kommunfullmäktige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar