lördag 2 oktober 2010

SOCIALCHEFEN

skyddad verkstad

  ”Det är där inne dom gömmer sig nu, tjänstemännen och politikerna”, säger Örkelljungapartiets starke man Gösta Mysterioso och pekar mot Kommunhuset,”…alltså nu efter socialchefens avhopp. Dom borde vara ute bland verklighetens folk istället.”

Ja, efter veckans insändarstorm i lokaltidningens nätupplaga hukar sig nog kommunalrådet där inne bakom sitt skrivbord iförd solglasögon och keps. Likadant gör väl socialnämndens ordförande. Det är en osedvanligt vacker fredag i oktober och Gösta konstaterar: ”Ja, dom fegisarna har väl inte visat sig på en vecka nu...”

Men först framträdde ju sångduon Arne & Carina i lokaltidningen och i en smäktande lovsång prisade och berömde man socialchefens insats och beklagade hennes avgång. Men när man hör en sådan hyllningssång bör man nog dra öronen åt sig och ana ugglor i mossen. För nog klingade sången en aning falskt. Kanske menade man precis tvärtom… Ja alltså, att den nya socialchefen varit en katastrof och hennes arbetsinsatser ett präktigt fiasko. Men sånt kan man ju inte säga högt förstås… För vem var det som var delaktig i rekryteringen av henne egentligen? Jo, den klämkäcka duon Arne & Carina! Men det vill man självfallet inte låtsas om nu, utan man lägger ut dessa dimridåer, ligger lågt och hoppas att allt ska vara glömt om några veckor.

Något man inte glömmer är att duon Arne & Carin påstår att socialchefen fått personalen med sig i ett "helt annat tänk". Det begreppet doftar 1990. Då kändes det nyskapande, men inte nu. Nu låter det bara töntigt och är en floskel som makteliten och diverse självhjälpsgurus spottar ur sig när man inte har nåt vettigt att säga. Man att tror att man är modern och uppdaterad, men för begreppet ”helt annat tänk” har bästföredatum passerats för länge sen.

Socialnämndens budget har ju de senaste åren gått mot ständigt större underskott. Att det dessutom tycks råda kaos i hela organisationen framgår ju tydligt av de kommentarer som publicerats i HD.se angående socialchefens avskedsansökan. 24 av 25 kommentarer uttrycker i olika grader missnöje över socialchefens sätt att sköta sitt fögderi. Dessutom påpekar Gösta Mysterioso att alla kommentarer ju filtreras av en moderator på HD.se och att de vi får ta del av är de ”snällaste”, medan de ”styggaste” sorteras bort. Det här avhoppet hänger naturligtvis samman med det ena misslyckandet efter det andra för socialchefen.

”Ja”, fräser Gösta, ”jag har förresten en gås oplockad med den där socialhäxan. Men nu kan hon ju inte nås för en kommentar eftersom hon är på tjänsteresa. För min del får hon gärna befinna sig på tjänsteresa de närmsta 20-30 åren. Gärna i Långbortistan! Jag har förresten mejlat alla personalchefer i samtliga Sveriges kommuner och varnat dom för att anställa henne. Jaaa… utom till Svinarps kommun förresten. I det mejlet rekommenderade jag henne å det varmaste. Där skulle hon absolut platsa.”

Nu börjar Gösta verkligen varva upp: ”Det där snacket om att hon lämnar uppdraget för att gå vidare i karriären är ju bara patetiskt. Och ska man göra karriär inom kommunal verksamhet är det knappast någon större merit att ha varit socialchef i Örkelljunga kommun. Eller? Dessutom är det ju inte precis de skarpaste hjärnorna som blir chefer inom kommunsektorn. I det privata näringslivet skulle hon vara helt chanslös…”

Gösta Mysterioso har ju en ”Deep Throat” inne i kommunhuset som hört det viskas i korridorerna att kommunalrådet inlett ett intimt samarbete med sin kollega i grannkommunen Svinarp. Hon hade tydligen sett och läst att i Skånes näst tråkigaste kommun – Svinarp - jobbar Lars-Göran Bengtsson som maktfulllkomligt, äregirigt, självgott kommunalråd. Han smiter från allt som kan innebära att han måste lyfta ett finger, låter sig mutas och smickras, svettas övervikt och bakfylla och är totalt egenmäktig i alla förfaranden. Dessutom föraktar han den lilla människan.

Kommunalrådet hade fallit pladask för denna beskrivning och omedelbart kontaktat kollegan i grannkommunen för ytterligare detaljer om hans sätt att styra Svinarps kommun. Enligt Göstas källa har kommunalrådet redan fått en gratisleverans bestående av en käck T-shirt och en dito keps från sin nyfunne kamrat i Svinarp.


Dessutom har hon tidigt i morse satt upp Svinarps kommunlogga på väggen i sitt tjänsterum.



Vilken som är Skånes tråkigaste kommun? Gissa tre gånger!


Nja, det räcker kanske att gissa en gång…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar