torsdag 21 oktober 2010

TROTTOARBÖNDER

Örkelljunga är ju en skogskommun, så här finns verkligen inte mycket åkerjord att bruka.

Men traktens bönder är fiffiga och istället odlar man i trottoarkanterna. Och där växer det så det knakar som vi ser av denna bild från Kornettvägen.






Den vanligaste grödan är ogräs Xtra Allt, men här trivs också den lilla späda slöfockia communalis, den högresta incompetentia gigantica och den ljuvligt väldoftande bonnafis luktarilla.

Dessa tre rariteter ser vi i tur och ordning på bilderna nedan:



De välkända utlokaliserade trottoarbönderna och gôa gubbarna Kal å Osborn står vid vägkanten och småpratar om ditten och datten:

-Dö Kal, hur många jobbar egentligen på gatukontoret?
-Knappt hälften.
-Så pass många ändå… men hur många arbetar med ogräsbekämping?
-Ingen.
-Jaha... å de la förresten en himla tur att dom ente gör det, för nu får ju vi trottoarbönder ha våra odlingar i fred.
-Just preciiis så e de, Osborn…

Lumbricus indolentus
 I den feta myllan vid trottoarkanten trivs också den nyttiga och effektiva latmasken.
Att jorden är så näringsrik beror till stor del på den ekologiska naturgödsel som regelbundet tillförs dessa smala odlingsytor. Hit vallfärdar nämligen tjänstemännen och politikerna i kommunhuset under sina väl utsträckta fikapauser och ännu längre megalunchraster och slår sen sina drillar och sjuor invid vägkanten. Allt för den goda sakens skull. Man har ju en genuint ekologisk grundsyn när det gäller skötsel och underhåll av gator och vägar inom kommunen. Ju vildare det växer där desto bättre!


Här nedan har filuren och fotografen Pappa Razzi lyckats fånga några av dem som lämnar bidrag till jordförbättringen:




 
Dessutom medverkar områdets många damer med hund till näringsrikedomen i odlingarna genom att låta vovvarna pissa i trottoarkanten.

Här t.v. ser vi den schöna schäfern Pink Floyd lätta på trycket.




Just här vid Kornettvägen ska ju kommunen bygga en ny förskola. Enligt uppgift ska den innehålla fyra avdelningar samt ett nattis. Grattis alla föräldrar och små barn som varje dag när ni färdas till förskolan får njuta av dessa ogräsodlingar i trottaoarkanten!



Kornettvägen från andra hållet –
nerifrån och upp


Tydligen ska allt vara klart för invigning av den nya förskolan framåt sommaren 2011 - om man nu får tro utbildningschefen. Nu vet vi ju sedan tidigare att Örkelljunga kommun gärna arbetar med viss fördröjning i sina projekt. Pinnåreservatet invigdes ju t.ex. med ett års försening och om den nya förskolan ska bli klar i tid, gäller det att kommunalrådet snart tar första spadtaget. Ännu har ingen större aktivitet synts till i området.
Örkelljunga är ju en kommun i oavbruten slowmotion och absolut ingen skulle bli förvånad om projektet med den nya förskolan drar ut rejält på tiden och blir till en riktig långbänk.


Apropå den glada amatörtävlingen där uppgiften var att utforma Örkelljunga kommuns nya landmärke har ännu ett försenat (!) förslag inkommit. Den briljanta idén är nämligen att man bygger en superduperlång långbänk hela vägen längs E 4:an från smålandsgränsen och ner till Skåneporten. Vad sägs om det, gôtt folk?




Nåväl, när vi lämnar Kornettvägen åt sitt öde för denna gång hör vi i bakgrunden de gôa gubbarna Kal å Osborn nynna den gamla slagdängan Barndomshemmet:

”Där som ogräsfälten böja sig för vinden…”

Tralala

Apropå musik så följer ni väl Dansbandskampen i teve? Hur ska det gå för Örkelljungas egen eminenta dansorkester och stora stolthet Carinaz? Dom både spelar och sjunger en aning falskt och sångerskan ser ut som en bakfull Kikki Danielsson, men det räcker kanske ända fram till finalen ändå... Osvuret är bäst, men fan tro´t! Alla trogna Carinazdiggare håller naturligtvis tummarna.

Den som har synpunkter, idéer, tips eller foton kan mejla:

orkbilder@gmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar