onsdag 6 oktober 2010

BRANDSTATION

Det finns ju som sagt en hel del intressanta byggnader i Örkelljunga. Den här gamla brandstationen har ju blivit som ny:

Den kan väl sägas utgöra ett exempel på modernistisk arkitektur med vissa drag av funktionalism. Huset till vänster som är sammanbyggt med stationsbyggnaden känns ju lite apart och är väl ingen direkt höjdare. Den nyligen genomförda renoveringen har varit väldigt lyckad.
Att kommunen valde att modernisera brandstationen istället för att bygga nytt hade nog inte så mycket att göra med att man ville bevara en estetiskt tilltalande fastighet, utan snarare på att man ville spara pengar. Här lyckades man dock slå två flugor i en smäll - att bevara en fin byggnad och att hålla nere kostnaderna. Bra gjort är det i alla fall och så här från utsidan verkar byggbolaget ha gjort ett gediget hantverk.

Men smyger man runt hörnet till höger, som vår käre fotograf Pappa Razzi gjorde, får man syn på det här:
Tre små grisar.

Vem som placerat ut dessa kultingar kan man ju inte så noga veta. Det kan ju såklart vara kommunens betongsuggetekniker som plockat fram sina älsklingar ur sitt till synes outsinliga förråd.
Men det kan ju också vara personal från själva brandstationen som velat förgylla baksidan av byggnaden med dessa betonggrisar.

En rejäl plump i protokollet blev det i alla fall för det onödiga tilltaget. Nog hade man kunnat fundera ut något bättre?

Brandstationen uppfördes ju i slutet av 50-talet. Tyvärr känner vi inte till vem som ritat denna lätta och luftiga modernitet. Men kanske vet någon där ute i stora världen vem arkitekten är? I så fall går det bra att lägga till namnet i kommentatorsrutan – för äras den som äras bör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar