söndag 21 november 2010

TRÄDGÅRDSKONST



Foto: Anne O`Nym/Greenpix
På den här platsen invid Ängelholmsvägen och nedanför Södergården har det genom åren funnits planteringar av olika slag med rabatter bestående av varierande blommor och växter. Men inte nu längre! Här har parkförvaltningen nämligen lyckats åstadkomma en helt nydanande och i hög grad minimalistisk modernisering. Less is more!
Borta är de prunkande rabatterna till förmån för en ojämn och tovig gräsmatta. Växterna har ersatts av två stolpar med rundad topp i en avantgardistisk metallkonstruktion. Innanför det luftiga metallnätet har man placerat en svart sopsäck och därefter fyllt denna med planteringsjord. Trädgårdsteknikern har stuckit hål i plasten och sedan placerat artificiellt färgad ljung i två olika kulörer i gluggarna. På toppen har man stoppat in dekorativ silverek som grädde på moset.

Foto: Anne O´Nym/Greenpix
Visst är detta fullständigt mästerlig och briljant trädgårdskonst i den högre skolan? Ja, mycket riktigt har denna modernistiska trädgårdsinstallation valts till att representera Sverige vid Chelsea Flower Show i London 24-28 maj 2011. Den ansvarige för detta lysande svenska bidrag är naturligtvis trädgårdsmästare Sven Stolpe vid parkförvaltningen i Örkelljunga. Han är ju en blygsam och ödmjuk man som dock efterhand erkänner att han och hans ytterst kvalificerade personal är både stolta och hedrade över att få representera vårt fosterland vid denna kanske världens mest välkända och respekterade trädgårdsmässa.

Sven Stolpe har ju mycket att vara stolt över. Det är bara att se sig omkring i Örkelljunga centrum, så förstår man vilken kunnig och kompetent trädgårdsmästare kommunen lyckats rekrytera. Här har man tagit trädgårdskonsten till ständigt nya och innovativa höjder.

”Ja, vi är inte så mycket för att plantera i jorden på marken. Det känns helt enkelt fel och väldigt omodernt och strider helt mot min nyenkla och simpla trädgårdsfilosofi”, säger Sven Stolpe där han står på Terrassen och blickar ut över sina domäner: ”Här i centrum hänger vi på sommaren istället upp amplar med campanula i diverse stolpar och på lämpliga ställen placerar vi ut stora urnor med flitiga lisa. Just dessa två sorter är så fantastiskt lättodlade att vilken trädgårdsidiot som helst klarar av att få dem att växa till sig ordentligt och att blomma under hela säsongen. Dom sköter sig själva. Inga problem! Det enda vi gör att vattna dem och det jobbet sköter vår bevattningstekniker Sven Wasser på ett utomordentligt sätt”.

Trädgårdsmästare Stolpe betonar att man i Örkelljunga satsar mycket på lättskötta och underhållsfria planteringar: ”Ja, personalen vill ju inte anstränga sig i onödan precis. Så i många äldre rabatter som tillkom långt före min tid, låter vi i stort sett tiden ha sin gång och får då automatiskt in härliga marktäckare som ogräs och mossa. Även på gator, torg och i trottoarkanter låter vi denna växtlighet ta över allt mer. Detta är den moderna trädgårdskonstens melodi... Sen kryddar vi naturligtvis hela anrättningen med att placera ut magnifika betongsuggor lite hipp som happ. Dessutom har vi ännu en nymodighet på gång och som kommer att introduceras längs med Storgatan, nämligen betonghäcken. När den väl är på plats så kräver den inget underhålls alls. Det är så det ska vara!”

Sven Stolpe framhåller också att det i Örkelljunga inte finns en enda park i traditionell mening: ”Detta är givetvis en noga genomtänkt strategi från min sida. Vi har valt en minimalistisk stadspark bestående av en ödslig gräsmatta omgiven av björkar och lite rhododendron samt en förfallen parkbänk längs in. Visserligen känner vi oss ibland nödgade att klippa själva gräset, men det har personalen inget emot. Dom älskar att flänga runt på en lattjo macho maskin…”

När det nu snart lackar mot jul passar Sven Stolpe också på att beskriva kommunens nyinköpta offentliga juldekorationer: ”Ja, vi har fått gehör hos vårt högt älskade och ärade kommunalråd på vår begäran att få inhandla nya underhållsfria julprydnader. I år och för all framtid kommer utsmyckningen i kommunen att bestå av julstjärnor med granris i det behändiga materialet plast. Sånt ris barrar ju inte precis och personalen slipper ge sig ut i terrängen för att skaffa den äkta varan. Visserligen är Örkelljunga en skogskommun med osedvanligt gott om barrträd, men plasten känns betydligt fräschare och mer i linje med min ekologiska grundsyn.”

Vi återvänder till platsen nedanför Södergården och den superba trädgårdskonst som alltså blir det svenska bidraget till Chelsea Flower Show nästa år. Trädgårdsmästare Stolpe påpekar att mittemot - på andra sidan Ängelholmsvägen - finns en annan grandios attraktion, nämligen dessa två utsökt läckra betongsuggor:

Favorit i repris
Foto: Pappa Razzi/Scandalpix
 Bakom grisarna på Vallgatan (Wall Street) ligger förresten Örkelljungas välkända finanskvarter. (För mer info och fler bilder härifrån kolla inlägget BETONGSUGGOR).

Sven Stolpe stället sig nu bredbent invid sitt mästerverk, stoppar händerna i byxfickorna och kliar sig omsorgsfullt på pungen. Ja, det verkar nästan som om han bollar lite med kulorna där inne i manchesterbrallorna. Han fnissar lite för sig själv och säger sedan: ”Ja alltså, vi måste ju ha ett passande och lite klatschigt namn på vårt tävlingsbidrag till Chelsea Flower Show. Och jag har funderat lite fram och tillbaka på det där och slutligen kommit fram till Ljungkulorna. Heather Balls på engelska. Vad tror du om det?”

-------------------------------------------------------------------------------------------

Har det hänt nåt på bygden?

Läs Örkelljunga Nyheter www.orknyheter.blogspot.com

Vi har nyheten innan den hänt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar