onsdag 1 december 2010

FÅGELSKÅDNING

Ja, nu är det Vinter i paradiset och snön har dragit en barmhärtighetens slöja över hela Örkelljunga. Men vi backar bandet ungefär två månader tillbaka i tiden…
Ornitologen och arkitekten Donna Mysterioso tar fram sin kikare när vi träffas mitt i Örkelljunga City: ”Nä, jag tror inte vi får se någon ejder här i området precis... Dom rör sig ju liksom lite mer ute Till Havs...


Kal å Åda Ejder  Foto: Osborn
Men det kan ju kanske dyka upp lite andra spännande fåglar – knäppgökar, fyllekajor, panelhönor eller kanske några moderata blåmesar. Vem vet?”
Vi står på Bangatan vid infarten till självaste Kvarteret Ejdern en oktoberdag med lite växlande molnighet och det är det här bostadsområdet vi hade tänkt spana in lite närmare. Kommunen står ju som ägare till den gamla sågverkstomten och hade nog tänkt sig att kvarteret ganska snabbt skulle fyllas med attraktiva lägenheter. Visst har det byggts en del, men aktiviteten har avtagit markant det senaste året och nu verkar det vara tvärstopp för nya bostäder här. Och det kan man ju tycka är lite småtrist.

”Ja, det är lite synd”, säger Donna Mysterioso eftertänksamt, ”eftersom det är sällan så här centralt belägna tomter finns tillgängliga i någon kommun när det gäller framtida bostadsplanering. Men Örkelljunga är lite speciellt.
Om man reser omkring i västra Skåne, säg från Ängelholm till Trelleborg, så byggs det så det knakar på en hel del orter faktiskt. Men till skillnad från här i Örkelljunga är det då oftast i utkanten av samhällena och på ren åkermark man hittar de nya bostadsområdena. Den största olikheten är dock att där är områdena i sin helhet färdigbygga efter kanske två år, max tre i alla fall… Den nya bostadskvarteren får möjlighet att s.a.s sätta sig och de gröna ytorna kan växa till sig på direkten.”

Donna Mysterioso konstaterar att så kommer det inte att bli här i kvarteret Ejdern: ”Nej, jag är pessimist. Det här området kommer tyvärr att se så här halvfärdigt och ödsligt ut under överskådlig framtid. Här är väldigt stora ytor som påminner om en ofruktbar stäpp. Det är väl inte för inte som det där höghuset i folkmun kallas för det lilla huset på prärien.”

Donna Mysterioso poängterar vikten av en inbjudande och vacker infart till ett nytt kvarter när man planerar ett sådant här bostadsområde: ”Detta har man totalt blundat för här. Se själv!

Foto: Donna Mysterioso
Här till vänster har vi ett jävligt fult stängsel med taggatråd in till byggvarufirman - Auschwitz Bygghandel kanske... Och till höger ligger en ödslig grusparkering, som ju blir till en smärre insjö vid minsta duggregn. Nä du, den här entrén till kommunens centrala prestigeprojekt är ren och skär misär. Hur tänkte stadsarkitekten, samhällsbyggnadsnämnden eller tekniska stolpskottet egentligen?”

Vi beger oss längre in i kvarteret till vänster om höghuset och passerar då Försäkringskassans f.d. lokal. Denna stillösa länga var den första nya byggnaden i området och är numera en privat vårdcentral. Ägarna har av någon underlig anledning fått tillstånd att placera en simpel kommunalgrå barack mittemot, den numera ökända barack Obama. Så här ser infarten ut ur ett annat perspektiv:


Foto: Donna Mysterioso

Det är ingen upplyftande syn precis. Donna Mysterioso pekar med hela handen: ”Nä, den där bygghandelns lokaler är en rejäl skönhetsfläck. De borde helt enkelt rivas. Ägarna får väl hitta en bättre plats för sin butik. Dom kanske kan flytta in i Engens fabriker..?  Det finns ju ingen verksamhet i dessa enorma lokaler nu och det kommer aldrig någonsin att bli vare sig galleria eller allaktivitetshus där heller. På det här markområdet som vi har framför oss kan man istället anlägga en ordentlig park. Nån sån finns ju sensationellt nog inte alls här i Örkelljunga. Varför inte använda sig av den vilda skogsljungen, något som dessutom anknyter till kommunens stolta och historiska namn? I detaljplanen finns visserligen en park inritad, men i verkligheten består denna bara av en patetisk gräsmatta. Det är bara i Örkelljunga man sätter likhetstecken mellan park och gräsmatta.”

Vi vänder våra blickar mot höghuset som sticker upp där bakom allsköns bråte, jord- och asfaltshögar och buskvegetation.

Foto: Donna Mysterioso

Örkelljungabostäder AB som äger fastigheten ville egentligen inte alls bygga det här höghuset, men blev överkörda av kommunpolitikerna, som ville ha ett prestigeprojekt att visa upp. Så blir det när man får leka med skattemedel och slipper satsa egna pengar... Dessutom finns här skumma kopplingar mellan diverse politiker och byggföretaget. Intresset för att betala de med örkelljungamått mätt höga hyrorna har varit klent och huset står fortfarande halvtomt.
”Eller halvfullt”, säger Donna Mysterioso och fortsätter: ”Det beror lite på hur man ser det… Egentligen ska man inte sätta igång ett sånt här projekt i den här stagnerande byn förrän man har klara kontrakt på minst 75 % av lägenheterna. Men nu är det som det är och bara de uteblivna hyresintäkterna tickar ju på till långt över en miljon på årsbasis. Egentligen är det ju absolut inget fel på själv höghuset, det är faktiskt riktig snyggt. Och det är ju en träkonstruktion byggd i helt ny teknik. Så där blir det ordentliga pluspoäng! Men som det står här nu, som en solitär rätt så centralt i området, känns det helt malplacerat.

Står man i bortre delen av Ejdern, ungefär vid Örkelljungaborgen, stör det här höghuset Örkelljungas egen lilla skyline ganska så rejält. Det borde ha placerats ett snäpp till höger, närmare Pinnån liksom… Eller så borde det haft sällskap av ytterligare två likadana skyskrapor. Då hade helhetsintrycket blivit ett helt annat. Som det står där nu i ensamt majestät känns höghuset faktiskt mest lite fånigt, lite storhetsvansinnigt…
Med facit i hand så hade det ju räckt med ett trevåningshus. Då hade det ju dessutom smält betydligt bättre in i den omgivande naturen. Och om nu dessa megalomana politikerfjantar promt måste bygga en skyskrapa som ett äreminne över sig själva, så finns det andra lediga, centralt belägna tomter där det kunnat passa mycket bättre in i miljön.” 


Donna Mysterioso
- hög som ett hus
Foto:
Llangelo Mysterioso

 Vi fortsätter vårt strövtåg i kvarteret Ejdern.
 Snillen spankulerar… Javisst!

 Men vi tar en fikapaus och återkommer i ett senare inlägg och fullföljer
 då vår fascinerande fågelskådning.


 Under tiden kan intresserade läsare repetera tidigare inlägg i ämnet:
 KVARTERET EJDERN 1, 2 och 3 (från augusti 2010).
 Viel Vergnügen!

 För den som vill vara ständigt uppdaterad hänvisar vi till
 Örkelljunga Nyheter. http://www.orknyheter.blogspot.com/
 Hetaste bloggen i byn!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar