tisdag 3 augusti 2010

ÖRKELLJUNGA SKANSAR

Ett annat kulturminne är Örkelljunga skansar från de dansk-svenska krigen på 1600-talet. Den 9 september 1657 gick den svenske fältmarskalken Gustaf Otto Stenbock över gränsen vid Markaryd och fortsatte ner mot Örkelljunga. Stenbock inrättade sitt högkvarter i Örkelljunga och förskansade sig strax söder om byn med sin här. Skansarna var ett befäst läger som uppfördes på båda sidor av den gamla riksvägen (Kungsvägen). Det uppstod aldrig några strider mot danskarna just här och Stenbock retirerade norrut den 20 september.


Skansanläggningarna kan än idag spåras i terrängen. Men det är numera inte så lätt att hitta dem… De är övervuxna av allsköns träd, gräs och grenar. Här borde röjas för att få ljus och luft! Så här ser det ut vid den största av skansarna:

Skylten med information om kulturminnet Örkelljunga skansar är TOM.
Dessutom har någon klåpare nyligen varit i farten intill skansområdet och avverkat granskog. Men det blev visst inte riktigt färdigt för här ligger det kvar en hel del träd lite huller om buller. Förut kunde man gå runt skansen längs en smal stig, men så här ser det ut nu:
Stigen är blockerad av en stor gran.




Skansen är i sin längsta del drygt 200 m lång och ser vid den västra delen ut så här:


Här borde som sagt röjas och snyggas till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar