Det är alltså motorvägen som är Örkelljunga kommuns största turistattraktion. Detta faktum är väl något som medborgarna förmodligen redan anat sig till, men nu fått bekräftad av en måhända något dubiös utredning, gjord på uppdrag av Tourism in Skåne AB. Ja, organisationen heter faktiskt just så! Bara namnet väcker ju viss skepsis… Och mycket riktigt visar undersökningen att det mesta här i världen faktiskt kan räknas som turism. Bensin, inköp av livsmedel, vanliga restaurangbesök och diverse shopping är alltså ren och skär turism.
Färdas man således på motorvägen från söder om Eket mot smålandsgränsen och slumpartat stannar till vid Skåneporten, tankar bilen, slår en drill, käkar en korv med gôtt mos eller en härligt flottig hamburgare, köper en dunk läskeblask, två kilo lösgodis, fyra hushållsrullar och en kvällstidning samt dvd:n Fyra bröllop och en begravning och därefter drar vidare på sin resa mot Långtbortistan, så bokförs detta som solklar turism, som sen alltså hamnar på kommunens turistkonto. Nja, nån måtta får det väl ändå vara på stolligheterna? Eller hur?
Jaja, örkelljungaborna kan hursomhelst nu med stolthet vallfärda till Skåneporten och väl där visa upp kommunens allt överskuggande turistattraktion Motorvägen för utsocknes släkt, vänner och bekanta.
Något som däremot verkligen kan bli en redig turistmagnet är den filial till Ales stenar som numera finns att beskåda utanför Annas Guld på den sluttande Terrassen i Örkelljungas hysteriskt hektiska centrum. Originalet ovanför Kåseberga på skånska sydkusten med sina
59 stenbumlingar har ju länge antagits vara en s.k. skeppssättning från någonstans i intervallet år 400-900 e.Kr. Men amatörarkeologen Bob G Lind har en helt annan uppfattning och anser att Ales stenar är en betydligt äldre solkalender. Och därom tvista således numera de lärde i en allt mer upphetsad konflikt.
|
Originalet |
Bob G Lind har naturligtvis varit på plats i Örkelljunga för att närmare undersöka minikopian av Ales stenar. Enligt hans bestämda tolkning rör det sig här om en s.k. nödlösning som dock riskerar att bli permanent. Bob passade också på att utforska den skeppssättning av betongssuggor som numera återfinns på Himmelska Fridens Torg (Fultorget). Här kom han emellertid efter noggrann inspektion fram till att denna presumtiva fornlämning med största sannolikhet bör betraktas som ett lysande exempel på en typiskt s.k. slutgiltig lösning.
Foton från Motorvägen: Rikke Mysterioso
P.S. Varmt tack till herr Barbalander för inspiration till detta inlägg!