torsdag 26 augusti 2010

PARK


Om man befinner sig i Örkelljunga och får lust att vandra i en fin och vacker park, vart ska man då gå? Det är det ingen som vet. Det finns nämligen ingen egentlig park med vackra planteringar att knata omkring i. Via Turistbyrån kan man eventuellt bli hänvisad till ”Stadsparken i Dalen”.
Detta är alltså stadsparken, något som damen med hunden nog inte har en aning om.

Stigen till vänster om gräsytan leder fram till en stor rhododendron och en övervuxen parkbänk. Detta är den enda attraktionen i stadsparken, sen tar det slut. Det finns inte mer att se.


Ovanför den lilla scenen, där det under sommaren bjuds på ”Kul i Dalen”, finns dessa fina planteringar med överdådigt prunkande blommor och växter.




Man kan ju fråga sig: ”Var finns trädgårdsmästaren i Örkelljunga kommun?” Är han på rymmen eller har han ständig semester?

lördag 21 augusti 2010

KULTURTRAPPA

Här är trappan som leder från Storgatan upp till Kulturhuset och Turistbyrån.

Kultur betyder ju andlig (konstnärlig) odling. I Örkelljunga innebär det ogräsodling. Kommer man som turist till Örkelljunga och ska besöka Turistbyrån ger nog denna trappa upp dit inget förstklassigt intryck av kommunen. Till vänster om kulturtrappan ser det ut så här:
Personalen på gatukontoret har med all önskvärd tydlighet genomgått kommunens särskilda inkompetensutvecklingsprogram. Där blev det MVG! Den ”tekniska förvaltningen” borde väl ha en ogrästekniker. Om man nu inte orkar hålla snyggt på gator och torg kan man kanske ta hjälp av någon av de hundratals arbetslösa som finns i kommunen. Men av dem är det väl ingen som har någon större lust att anstränga sig när man kan ligga hemma på sofflocket och få gratis pengar.

söndag 15 augusti 2010

KVARTERET EJDERN 3

Vid Skytteparksvägens slut vid bron över Pinnån och vidare in mot kvartetet Ejdern ser det ut så här:
Lägg märke till den fina betongsuggan!


                                                                                           Så här ska det gå till när man lägger ner rör. Visst är det stiligt! Här har man ju i och för sig inte grävt ner några rörledningar utan istället exponerat dem ordentligt. Det är ju originellt och nästan lite futuristiskt. Detta är ett typexempel på Örkelljunga kommuns estetiska värdegrund: ju fulare desto bättre.

torsdag 12 augusti 2010

BETONGSUGGOR


Så här ser det ut där Vallgatan möter Ängelholmsvägen:


Visst är det fint med alla dessa betongsuggor! Detta är ju verkligen något som kan locka folk till Örkelljunga - en klockren turistattraktion.

Vid Ekholmsvägen mittemot infarten till Starstigen finns ett annat ståtligt monument över kommunalrådet (betongsuggan själv). Visst ligger det vackert på kommunens fina grönområde?

Även dessa eleganta betongsuggor borde vara ett givet utflyktsmål för kommuninvånarna och såklart också en riktig turistmagnet. Men man får se upp i svängarna om man befinner sig på Ekholmsvägen, för här går det minsann undan. Denna väg är ett eldorado för fortkörare av allehanda slag. Här är det fritt fram för vrålåkare: raggarbilar, motorcyklar, mopedister, traktorer, epatraktorer och verklighetens folk i sina alldeles vanliga bilar. Fordonen framförs gärna med uppenbara brister i ljuddämpningen. Polisen lyser med sin frånvaro och har inte befunnit sig i detta område sen urminnes tider. 50 km/tim är högsta tillåtna hastighet, men det finns dom som tror att det är 150. Enligt dagens tidning ska nu polisen och kommunen ta krafttag mot buskörningen i Örkelljunga. Det var ju på tiden. Det vore ju bra med lite fartkontroller på Ekholmsvägen, men allra bäst skulle ett farthinder efter infarten till Starstigen vara. Just där bredvid det fina betongsuggemonumentet.

lördag 7 augusti 2010

TROTTOAR

Det finns alltför många gräsliga trottoarer i Örkelljunga. Så här ser det ut på Kungsvägen:


Detta ska ju föreställa Örkelljungas egen paradgata, den gamla riksvägen. Ska det se ut så här då? Nu växer det ju i och för sig gräs och ogräs och mossa på det flesta gator och vägar i den här kommunen, så då ska det väl kanske vara så…

fredag 6 augusti 2010

KVARTERET EJDERN 2

I kvarteret Ejdern har man också en viss förkärlek för att placera ut betongsuggor.



Åtta stycken finns det och dessutom ligger hel del av vinterns grus kvar. Det finns nog lite mer estetiskt tilltalande ”hinder” att placera ut. Om dom nu överhuvudtaget behövs?


Möjligen är allt detta en hyllning till eller ett äreminne över kommunalrådet. Betongsugga är enligt folkmun.se en beteckning på "kvinnlig kommunalpolitiker som suttit för länge vid makten". Men Örkelljunga får väl dras med sitt kommunalråd i minst fyra år till. Hon kommer nog inte att lyfta sin feta betonghäck från tronstolen i första taget.

torsdag 5 augusti 2010

KVARTERET EJDERN 1

Kvarteret Ejdern är ju tänkt att bli ett nytt, stort och fint bostadsområde i Örkelljunga. För några år sedan färdigställde man själva infrastrukturen för området med gator, belysning och alla nödvändiga ledningsdragningar. Men det dröjde inte länge förrän man började riva upp gatorna igen. Man hade väl glömt något, om det nu var fjärrvärme eller något annat. Så nu ser asfalten ut så här på flera gator:
Visst är det snyggt och visst gör det ett bra intryck av det nya fina bostadskvarteret.

Det har ju faktiskt byggts en del hus i kvarteret Ejdern. Som det här:

”Det lilla huset på prärien” som det ju kallas i folkmun.

Och sen har vi ju den här byggnaden som väl får ses som en hyllning till den amerikanske presidenten:

barack ”Obama”


Detta vackra byggnadsverk har tydligen fått permanent uppehållstillstånd (byggnadslov) i kvarteret Ejdern i Örkelljunga kommun.

onsdag 4 augusti 2010

ÖRKELLJUNGABORGEN

Ett annat och betydligt äldre kulturminne är den kungliga danska riksborg som fanns i Örkelljunga fram till år 1316 då den brändes ner för gott. Ibland kallas den Lycksta borg och rester finns kvar i bortre änden av nuvarande kvarteret Ejdern alldeles intill Pinnån.
På platsen finns dock ingen som helst information om den gamla Örkelljungaborgen. Området är i det närmaste helt övervuxet och träd och grenar hänger längs kanterna av den gamla ruinen. Här borde röjas och rensas och de stora stenblocken som finns kvar borde friläggas så att man kan ana att här en gång för länge sedan fanns en medeltida borg.


tisdag 3 augusti 2010

ÖRKELLJUNGA SKANSAR

Ett annat kulturminne är Örkelljunga skansar från de dansk-svenska krigen på 1600-talet. Den 9 september 1657 gick den svenske fältmarskalken Gustaf Otto Stenbock över gränsen vid Markaryd och fortsatte ner mot Örkelljunga. Stenbock inrättade sitt högkvarter i Örkelljunga och förskansade sig strax söder om byn med sin här. Skansarna var ett befäst läger som uppfördes på båda sidor av den gamla riksvägen (Kungsvägen). Det uppstod aldrig några strider mot danskarna just här och Stenbock retirerade norrut den 20 september.


Skansanläggningarna kan än idag spåras i terrängen. Men det är numera inte så lätt att hitta dem… De är övervuxna av allsköns träd, gräs och grenar. Här borde röjas för att få ljus och luft! Så här ser det ut vid den största av skansarna:

Skylten med information om kulturminnet Örkelljunga skansar är TOM.
Dessutom har någon klåpare nyligen varit i farten intill skansområdet och avverkat granskog. Men det blev visst inte riktigt färdigt för här ligger det kvar en hel del träd lite huller om buller. Förut kunde man gå runt skansen längs en smal stig, men så här ser det ut nu:
Stigen är blockerad av en stor gran.




Skansen är i sin längsta del drygt 200 m lång och ser vid den västra delen ut så här:


Här borde som sagt röjas och snyggas till.

måndag 2 augusti 2010

FANTEHÅLA

Örkelljunga har ju en historia, från förr – från fornstora dar. Men den är det ju inte så många som känner till eller bryr sig om. Här finns ju en del kulturminnen, men nuförtiden saknas det både kultur och minnen i den här öde kommunen. Och utan historia finns ingen framtid.

Ett kulturminne som inte vårdats särskilt väl är minnesstenen i Fantehåla.
Här vid ingången råder rena rama djungeln, men någonstans där uppe kan man skymta själva monumentet.

Här fanns en gång en trappa och ett räcke, men var finns dom nu?

Uppe på toppen står det ståtliga monumentet som uppfördes 1923 och väl bör ses som ett minne av en historisk händelse i bygden av betydande mått.
 Sen är det bara att gå ner igen för den fina trappan.

Den 27 augusti i år är det alltså 500 år sedan som slaget stod vid Fantehåla och det är ju ett jubileum som bör uppmärksammas. Det är ju lite synd att området där minnesstenen står tycks ha befunnit sig i fritt förfall under många år. Men så är det ju också Örkelljunga kommun som har hand om detta kulturminne. Utan historia - ingen framtid.

söndag 1 augusti 2010

ÖRKELLJUNGA


Här upphör Örkelljunga.


Det bästa med Örkelljunga är vägen därifrån.

Jag stryker ett streck över Örkelljunga.